OSOITE

Hoitokeskus Neliapila
Martinkatu 3
20810 Turku
KATUTASOSSA

OSTEOPATIAN HISTORIA

 

picture1ats.gif

 

 

 

 

 

 

 


Osteopaatit ovat vanhin yhdysvaltalaisista nivelten manipulaatiohoitoja harjoittavista koulukunnista. Vert. Kiropraktiikka, naprapatia. Sen perustaja oli Andrew Taylor Still (1828-1917), joka toimi Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan rajaseutulääkärinä. Sodan jälkeen hän perehtyi selkärangan kinesiologiaan ja manuaalisiin hoitomenetelmiin. Hänen tutkimustensa pohjalta kehittyi uusi lääketieteellinen filosofia, jonka hän julkisti maailmalle  OSTEOPATIANA 1874. Still perusti yhdessä skotlantilaisen lääkärin William Smithin kanssa Kirksvilleen ensimmäisen osteopaattikoulun 1892. Kirksville School of Osteopathic medicine on vanhin oppilaitos, jossa manuaalista tutkimusta ja manipulaatiohoitoja alettiin kehittää ja opettaa systemaattisesti.

Nykyisin Yhdysvalloissa valmistuu osteopaatteja yli 20:sta yliopistosta tai korkeakoulusta, joissa koulutuksen sisältö ja pituus vastaa lääkärien koulutusta ja heillä on samat ammatinharjoittamiseen liittyvät oikeudet. Manipulaatiohoitojen taitaminen on siten osteopaateilla normaalin lääkärin toimen harjoittamiseen liittyvä erikoisala. Rekisterissä on noin 40 000 osteopaattia ja on tällä hetkellä nopeimmin kasvava terveydenhoidon ala Yhdysvalloissa.

Englantiin osteopatia tuli vuonna 1917, kun Stillin oppilas, John Martin Littlejohn, perusti Lontooseen koulun, The British School of Osteopathy. Englannissa osteopaatit ovat laillistettuja terveydenhoitohenkilöitä hammaslääkäreiden ja lääkäreiden tapaan. Rekisterissä on noin 4000 osteopaattia. Englannista osteopatia on levinnyt muualle Eurooppaan.
Tällä hetkellä osteopaatin ammattia harjoitetaan ja koulutusta annetaan joka maan osassa.

Osteopaattien maalimanliitto on The World Osteopathic Health Organisation www.woho.org